Er du feminist? Hahaha. Selvfølgelig er du det.

Så til syvende og sist går jeg ut fra at tittelen på denne boken er litt misvisende…

Hun sier det selv, i etterordet, Caitlin Moran. Jeg vet ikke helt hva jeg hadde forventet, men jeg fikk sansen for denne dama da jeg så henne på Skavlan i våres. Jeg er jo feminist. Og det er nettopp noe av det jeg liker best med boka, hennes definisjon av det å være feminist:

(…) Men du stiller deg kanskje spørsmålet: «Er jeg feminist? Kanskje ikke. Jeg vet ikke! Jeg vet fremdeles ikke hva det er! Jeg er altfor utkjørt og forvirret til å finne ut av det. Gardinstangen har enda ikke kommet opp! Jeg har ikke tid til å finne ut om jeg er for kvinnefrigjøring! Det virker så komplisert. HVA BETYR DET?»

Jeg skjønner.

Så her er en rask og enkel metode for å finne ut om du er feminist. Stikk hånden i trusa.

a) Har du en vagina? og

b) Vil du ha herredømme over den?

Hvis du har svart ja på begge spørsmålene, er det bare å gratulere! Du er feminist.

For vi må ta ordet feminisme tilbake. Vi trenger det virkelig sårt. Når statistikkene fortalte at bare niogtyve prosent av amerikanske kvinner anser seg som feminister – og bare toogførti prosent av engelske kvinner – tenkte jeg gjerne: Hva i all verden tror dere feminismen ER, damer? Hvilken del av «like rettigheter for kvinner» er det dere ikke forstår? Er det stemmeretten? Retten til ikke å tilhøre mannen du gifter deg med? Kampen for likelønn? Madonnas «vouge»? Jeans? Har alle fordelene begynt å GÅ DERE PÅ NERVENE? Eller var dere bare FULLE DA UNDERSØKELSEN BLE GJORT?

Nå for tiden – etter at det gikk opp for meg at det er teknisk umulig for kvinner å argumentere mot feminismen – tar jeg det imidlertid mye roligere. Uten feminismen ville vi ikke fått lov til å diskutere kvinnens plass i samfunnet. Vi ville vært for opptatt med å føde barn ved komfyren – bite hardt i en tresleiv for ikke å forstyrre mennenes kortspill – før vi gikk videre til å kalke utedassen. (…) Jo mer kvinner argumenterer mot feminismen, desto mer beviser de at den eksisterer og at de nyter godt av de hardt tilkjempende privilegiene den har gitt oss. (…) Tenk om det i 1960-årene var blitt moderne for svarte å si at de «ikke var interessert i borgerrettigheter». «Nei! Jeg har ingen sans for borgerrettigheter! Denne Martin Luther King er altfor høyrøstet. Han bør oppriktig talt roe seg litt ned».

(…) Hva er feminisme? Ganske enkelt troen på at kvinner burde være like frie som menn (…). Er du feminist? Hahaha. Selvfølgelig er du det.

Videre består boka av flere morsomme og gjenkjennelige anektdoter om det å være en oppvoksende kvinne. Jeg er imidlertid usikker på om jeg liker måten én kvinne kan snakke om det å være kvinne på, sånn generelt. Det gjelder for så vidt menn også, men menn snakker ikke slik – om seg selv som gruppe. Eller gjør de? Caitlin Moran gjør det imidlertid fra sitt ståsted og i jeg-person, ikke vi. Det gjør saken bedre. Men tittelen mer misvisende.

Det er klart at kvinner som gruppe har et større behov for å markere seg enn menn, og mange kamper er viktige kamper. Og jeg blir oppriktig bekymret når jeg leser uttalelser som at «jeg er ikke feminist» av kvinner som føler de må presisere at de ikke er en del av rødstrømpene. Derfor synes jeg ALLE bør lese kapittelet «Jeg er feminist!» i boka «Kunsten å være kvinne» av Caitlin Moran. Resten av kapitlene er underholdene og morsomme nok, men kunne gjort seg like bra i kortform. Kapittelet «Jeg er feminist» holder til terningkast 6.

ps. Jeg antar Caitlin Moran (om hun kan norsk, bruker google translate og/eller i det hele tatt noen gang ser denne teksten) vil tilgi meg for å ha gjengitt det jeg anser som det viktigste i boken hennes, med mine uthevelser i fet skrift. Dette er noe enhver «jeg er ikke feminist-kvinne» bør få med seg.

Reklamer

2 kommentarer om “Er du feminist? Hahaha. Selvfølgelig er du det.

  1. Tilbaketråkk: Et frieri til handelsstanden | Terningkast 6

  2. Tilbaketråkk: Mora di er ei ku | Terningkast 6

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s