Endelig. Et skikkelig fastelavnsris. Og andre boller.

Da jeg var liten pleide bestemor å gi oss fastelavnsris. Men ikke helt vanlige fastelavnsris med bjørkegrener og fargerike fjær. Bestemors fastelavnsris hadde også sjokolade.

Jeg vil ikke si at bestemor var en typisk sjokolade-bestemor, men på fastelavnsriset og i julekurvene måtte det i alle fall være sjokolade. Regelen er slik at på morgenen på fastelavn, kan barna ta fastelavnsriset sitt og rise foreldrene. Sjokoladene som faller av, får foreldrene, mens de som sitter igjen kan barna selv spise. Trikset er naturligvis å rise akkurat så hardt at det gjør litt vondt, men ikke så hardt at sjokoladene faller av. Og det er ikke lov å etterstramme. Sjokoladene skulle sitte akkurat så hardt eller løst som bestemor hadde knytt dem. 

Image

Årets fastelavnsris. Fra Sanitetskvinnene. Med smash for anledningen. «Noen» hadde spist opp sjokoladerutene jeg trodde vi hadde.

Det er lenge siden jeg har hatt fastelavnsris nå. Men det har ikke stått på viljen. Problemet er at jeg har bodd på Frogner. Det ser ikke ut til at folk på Frogner har fastelavnsris. Eller kanskje lager de dem selv? Med pastellfargede bjørkeris og fjær i hvitt og sølv? Alt jeg vil ha, er et realt og ekte fastelavnsris. Som jeg kjøper. Jeg har lekt med tanken på å klatre opp i et tre i Bygdøy Allé, kutte litt bjørkegrener og kjøpe fjær på Panduro eller lignende, men det har blitt med tanken. Det får da være måte på. 

Men i år skulle det bli andre boller. I tillegg til fastelavnsboller. Som jeg i år har planer om å bake, ikke kjøpe på Deli de Luca (de har jo ikke Deli de Luca på Tjøme…). 

Så endelig. I år. På Rema 1000 på Borgheim. Der var de. Fastelavnsrisene. Helt vanlige bjørkeris med fargede fjær på. Femti kroner, til inntekt for sanitetskvinnene. 

Sanitetskvinnene? Hvem er de egentlig? Utenom de som selger fastelavnsris. Det viser seg at det er en partipolitisk og religionsnøytral forening som arbeider for å bedre kvinners helse og livsvilkår. Med kvinner fra hele landet som jobber som frivillige. 

Fortjener ikke det terningkast 6, så vet ikke jeg!

Forresten: 

Hvorfor heter det fastelavnsris og ikke fastelavEnsris? Kan man kanskje velge? Jeg håper noen av mine språkkyndige bekjente kan svare på noe slikt. 

Fastelavnsris er i følge Wikipedia et fruktbarhetssymbol, og kvinner pleide å få seg en omgang med riset. Godt det finnes andre metoder nå til dags.

I år faller fastelavn og morsdag på samme dag. Jeg føler meg snytt.  

Reklamer

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s