En løssluppen russisk kvinne?

ImageJeg trodde at Anna Karenina handlet om en løssluppen russisk kvinne. Det er jo ikke helt riktig. Ved første øyekast så det ut som om Kilden Kino sine hjemmeside ikke fortalte annet enn at 2012-filmatiseringen er nettopp en «storslagen filmatisering av Anna Karenina med Keira Knightley i hovedrollen». Er det liksom sånn at man bare skal kunne sin Tolstoj? Anna Karenina er i følge engelsk wikipedia en av verdens beste romaner, så kanskje ja.

Det er tydelig at historien om Anna Karenina ikke er skrevet av en gjeng Hollywoodske manusforfattere på halvannen uke. Dette er god litteratur. Og den har rom for tolkninger og tenkninger. Hva mente han egentlig med det? Aha, var det i stad et frampek mot dette? …osv. Til tross for at filmen var ganske så lang, spilt inn på en i begynnelsen litt forvirrende «er det teater eller er det film»-måte og at jeg så den på babykino og dermed måtte mulittaske en god del, likte jeg den. Jeg har tenkt på den ofte siden. Og lurer på om jeg faktisk må lese den. 

Filmatiseringen anno 2012 er storslått og vakker. Et teatralsk kostymedrama som nesten gjorde det samme for meg som teater. Jeg lever meg veldig inn på teater. Da toget forlot kinolerrettet for siste gang, gispet jeg til og med høyt. Det kan til og med hende at jeg utbrøt et «nei!» og tok meg til brystet. Og det må jo bety plusspoeng for filmskaperen.

Terningkast: 4. 

Ps. At Jude Law spiller den stakkars etter hvert forlatte mannen Karenin, så jeg ikke før jeg var inne for å stjele bildet av filmplakaten. Rart hva litt russisk skjegg og sinnsstemning kan gjøre med et menneske.

Ps2. Det er vanskelig å gi denne filmen et terningkast. For det er jo filmen man anmelder. Historien er jo der. Historien kunne fått et høyere terningkast dersom Tolstojs hensikt var å fremme likestillingen, ikke fordømme utroskapen. For historiens mannlige utenomekteskapelige person lider ikke akkurat samme skjebne. Filmen kan få en 4´er. En sterk en. Det blir jo 4 og en halv til sammen?

Ps3. Nå skal jeg lese hva andre har skrevet og ment. Tipper det er sånn passe. Og jeg lurer på om alle de som har anmeldt filmen har lest boka.

Reklamer

En kommentar om “En løssluppen russisk kvinne?

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s