Franske makroner med bringebærfyll – laget med kvinnelist

Nå skal jeg lære dere et triks. Et helt genialt triks. Jeg føler meg svært tilfreds og vellykket. Her kommer en enkel innføring i:

Hvordan få mannen til å lage franske makroner en helt vanlig søndag

Dette kan virke som en ganske umulig oppgave, med mindre man er gift med Pascal. Men det fungerer også godt på vanlige ektemenn, og helt sikkert kjærester også, hvis man bare forbereder seg godt og bruker en god posjon kvinnelist.

Det første du må gjøre er å selv lage noen utsøkte makroner på forhånd. Gjerne noen dager til en uke før. Dette kaller vi fristemakronene. For hvem kan vel motstå hjemmelagde makroner?

Image

Fristemakronene – de som gjør at mannen din blir hekta
Her med sjokolade og salt karamell

Så kommer helgen. Mannen har ikke helt glemt onsdagens nydelige makroner. Og han vil ha mer. Så på lørdag ettermiddag handles det inn. Bringebær denne gangen – vi må jo prøve noe nytt!

Søndagen kommer og vi begynner å få lyst på makroner. Småen sover formiddagshvil og vi må være inne likevel. «Hm, skal vi bake», sier kanskje mannen. «Ja, kanskje det», svarer kanskje du. Men så er det akkurat det tidspunktet på dagen når trøttheten kommer og sofaen ble fristende. «Jeg tror jeg er litt sliten, jeg», sier du. Men så hadde det vært kjekt å få laget de makronene før de innkjøpte bringebærene blir dårlige. Dessuten så hadde det vært hyggelig å ha med seg noe når vi skal bort etterpå.

Og det er nå det kritiske punktet kommer.

«Kanskje jeg skal instruere deg», spør jeg pent. Nja. Stemningen var ikke helt på topp. «Joda, vi rekker fint å lage makroner før småen våkner», sier jeg og reiser meg resolutt opp. «Hvordan er det vi gjør dette», sier så mannen. Og jeg går bort til dataen og åpner oppskriften. «Jo, det skal jeg fortelle deg», sier jeg. Og jeg forteller, og han lager.

Bland 50 gram mandelmel (ikke fettredusert, vi bruker den fra cacas) og 100 gram melis i en bolle og sikt 2-3 ganger, sier jeg.

Image

Sikt mandelmel og melis 2-3 ganger

Og mannen blander. Og sikter. Men stor konsentrasjon.

Image

Deretter skal man piske 55 gram romtempererte eggehvitter til det skummer. Og tilsette litt og litt sukker – 2 spiseskjeer til sammen. Heldigvis har jeg øvd, så jeg kan fortelle at 55 gram eggehvitter er ca. 2 egg. Og 2 såkalte spiseskjeer sukker er ca. 3 av de vi har i skuffen. Og her kommer tålmodighetsprøven. Dette skal så vispes sammen til det er så stivt at man kan holde bollen på hodet uten at det faller ut. Her må man gjerne komme med oppmunterende fraser. En mann synes det kan være kjedelig å stå så lenge å bare vispe. «Det er bare 10 minutter av livet», sier jeg med så positiv stemme jeg kan.
Image

Og så kommer det som er gøy. Tilsette farge. «Kanskje vi skal ta blå», sier mannen entusiastisk. «Eller lilla?», foreslår jeg. «Det er jo tross alt bringebærfyll, da er jo kanskje det mer delikat?». Mannen er enig. «Vi tar violeta«, sier han. Og så gjør vi det. Vi som i han.

Image

Det ble lilla makroner i dag 🙂

Og nå skal den lilla marengsmassen blandes med det siktede meliset og mandelmelen. «Her må vi blande, ikke for lite og ikke for mye», sier jeg. «Ca. 50 tak. Slå luften ut av det». «Tok du 51 bare på trass», spør han meg. Han kjenner meg for godt. Men når det gjelder oppskrifter er det viktig å være nøye og følge reglene. Men man må da ikke telle. Bare blande sånn helt passe. Og nå er faktisk røren helt ferdig.

Image

Da skal vi ha røren i en sprøytepose og lage 48 små fine sirkler på et bakebrett. Eller makronmatte om man har det. Det har ikke vi. Vi har heller ikke sprøytepose, så vi bruker en brødpose. Det går like bra.

Nå skal makronene hvile litt. De må stå 45-60 minutter på kjøkkenbenken for å få en hinne. Det er visstnok dette stadiet som gjør at de får «føtter». Hva som menes med det, vet hverken jeg eller mannen. Men det er visst viktig. Uten denne hviletiden kan de visstnok sprekke i ovnen. Når de har hvilt skal de stekes på 150 grader i 13-14 minutter. I mellomtiden kan du lage fyll. Og det er dette som er så fint med menn. Når de er i gang, er de liksom så godt i gang. «Skal jeg lage sånn bringebærkrem», sier mannen. «Ja», svarer jeg. «Hva er det?», spør han og avventer instruksjoner.

Jeg har funnet en oppskrift på bringebærfyll uten hvit sjokolade. De fleste oppskriftene har nettopp det, men ettersom vi bor på en øde øy når det kommer til hvit sjokolade, må vi finne en uten. Smørkrem med bringebær. Det må jo bare være godt. Vi har nesten alle ingrediensene. Bortsett fra kremfløte. Men vi har kremtopp. Det funker sikkert også.

Oppskrift på smørkrem med bringebær:
120 gram smør
300 ml melis
1 ss kremfløte
200 gram bringebær

Ha bringebærene i en blender eller food processor og kjør til en glatt blanding. Sil av og sett bort saften. Vi gjorde ikke det. Vi bare puttet hele blandingen oppi. Bær og saft og det hele.
Visp sammen smør, melis og kremfløte. Ha i saften (eller alt) fra bringebærene. Om smørkremen er litt for flytende kan du ha i litt mer melis. 

Image

Har du ikke kremfløte?
Bruk kremtopp

Image

Smell sammen bringebær med det andre

Image

Smørkrem med bringebær – verdt å våkne for!

Jeg har lest i en blogg at makroner er veldig vanskelig å få til og at man ofte må øve både 2, 3, 4 og 5 ganger før man får det til. Ikke vi. Hverken mannen min eller jeg. Jeg tror faktisk disse her ble ganske så perfekte. Dagens teamarbeid og dagens skrytebilde(r) på sosiale medier – check!

Image

Og mannen? Strålende fornøyd og i godt driv. «Siden vi likevel venter, kan jo jeg lage kokosmakroner også?», var det siste fra den kanten. Så nå venter både det ene og det andre. God jul, sier bare jeg. Og terningkast 6 til meg. Og mannen, ikke minst.

Reklamer

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s