Tretten ting du kanskje ikke visste om Casablanca

Det finnes en del filmklassikere man visstnok bør ha sett. En del sånne «Hva? Har du ikke sett DEN»-filmer. Jeg vet ikke om Casablanca er en av de, men jeg mistenker det. Vi hadde det i alle fall på listen*; spise popcorn og se Casablanca.

Image

Jeg er usikker på hvilke forventninger jeg hadde. En gammel svart/hvit klassiker med en visstnok unik kjemi mellom Humphrey Bogart og Ingrid Bergman. Jeg tenkte i alle fall at det skulle bli en koselig, og kanskje romantisk, kveld med min kjære. Gleden var derfor stor da han i går kveld hadde satt frem filmen og tatt frem kjele og popcorn.

Mens krigen herjet i Europa under 2. verdenskrig, lagde man film i Amerika. Casablanca er i en samtidsfilm om livet under krigen, dog utenenfor Europa, men fortsatt med det politiske. Okkupanter og frihetskjempere møtes alle i uokkupert fransk terretorie på Rick´s bar i Casablanca, Marokko. Det er tydelig hvilken side denne filmens skapere er på, men så er de jo også amerikanere (og ressigøren en jødisk flyktning).

Filmens flere historier, vittige kommentarer og utrolige personkjemi er nok noe av det som har gjort denne filmen til et mesterverk. Noe av musikkbruken og skuespillerenes lengtende blikk blir ikke lenger brukt i annet enn såpeserier, men i en slik film noir gjør den virkelig sitt rette. Det skaper på en måte bare enda mer tyngde til filmen. Og jeg liker det.

Casablanca er både politisk, melodramatisk og komisk. Alt dette hadde jeg ikke ventet. Flere ganger måtte jeg humre, og andre ganger måtte jeg nikke gjenkjennende. Ja, for det var jo fra denne klassikeren akkurat den referansen var fra. Slik er det med klassikere man ikke har sett; man kjenner de jo likevel. Jeg mener; «we´ll always have Paris!».

Image

«We´ll always have Paris…!»

Casablanca fun facts, fritt fra wikipedia:

1. Høydeforskjellen mellom Humphrey og Ingrid skapte problemer (hun var høyere enn ham, og slik blir man ikke høy og mørk av).

2. På grunn av stramt budsjett ble det brukt dvergstatister og pappfly i bakgrunnen på sluttscenen.

3. 
Filmens siste replikk («Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship») ble spilt inn én måned etter at opptakene var ferdige.

4. 
Ingrid Bergman er hovedsaklig filmet fra sin foretrukne venstre side og med et filter som fikk øynene til å funkle.

5. 
Musikken er laget av Max Steiner som også har laget musikken til min all time favoritt klassiker Tatt av vinden.

6. 
Paul Henreid, som spiller Bergmans ektemann i filmen, synes hun var en primadonna (og Bogart en middelmådig skuespiller). Han var forøvrig en flyktning fra Nazityskland i 1935 som ikke ville ha rollen før han kunne stå øverst på filmplakaten sammen med de to andre (hvem var primadonna, sa du?).

7. 
Skuespilleren som spilte den tyske SS-soldaten, flyktet selv fra nazistene og endte sin karriere med å spille nazist i amerikanske filmer.

8. 
Et vanlig rykte om filmen er at Ronald Reegan skulle spille Rick (men han skulle i hæren og ble visstnok ikke seriøst vurdert).

9. 
Pianisten Sam kunne i virkeligheten ikke spille piano.

10. 
Statistene som synger «Marseillaisen» var ekte flyktninger som gråt da de skjønte at det var nettopp det de fremdeles var.

11. 
Filmen hadde premiere i Hollywood samtidig som de alliertes invasjon av Nord-Afrika og erobringen av Casablanca.

12. 
Filmmagasinet Variety beskrev den som «glimrende propaganda mot aksemaktene».

13. 
Det har blitt hevdet at Ricks forhold til Sam, og senere Renault, er klokkeeksempelet på fortrengt homoseksualitet som er underliggende i de fleste amerikanske spenningshistorier (jeg tenkte det samme selv da Humphrey proklamerte begynnelsen på et vakkert vennskap…)

Image

Casablanca – check! Hvilke andre klassikere har jeg gått glipp av?

* listen over ting vi skal gjøre før vi blir 35. Vi er allerede ferdige med den med ting vi skal gjøre før vi blir 30… 

Reklamer

En kommentar om “Tretten ting du kanskje ikke visste om Casablanca

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s