Musa og elefanten

Jeg har blitt øyboer igjen. Etter 12 år i «det store innland» har jeg landet på Tjøme. Idylliske Tjøme. Sommerparadiset Tjøme. Her-vil-vi-leve-og-her-vil-vi-bo Tjøme. Og ikke før jeg har blitt reintrodusert til min indre tjømling, har det blitt prat om at jeg kanskje kan bli nøttlending også. Eller til og med tønsbergenser. Eller hva i all verden nå den nye kommunen kan komme til å hete. Så hva synes jeg? Er jeg for kommunesammenslåing eller ikke? For å finne ut av det, dro jeg på åpent møte på biblioteket om kommunesammenslåing og Tjømes fremtid.

«Nå har jeg vært fem år under tyskerne, da skal jeg jaggu ikke være under nøttlendingene også!»

– Tjømling om kommunesammenslåing på slutten av 1940-tallet

Samhandlingsreformen vil visstnok gi kommunene oppgaver som er for store for de små kommunene. Landets 428 kommuner er såkalte generalistkommuner som betyr at de skal gi de samme tjenestene for innbyggerne sine. Oslo som Utsira. Tønsberg som Tjøme. Er vi gode nok til det? Finnes det nok flinke folk i alle kommunene for å kunne tilby alle kommunes tjenester, og ikke minst for å forvalte alle kommunens oppgaver og ressurser? Er Tjøme gode nok til det?

Samtidig er og blir Tjøme et utkantsted. Det er visst lang til Tjøme. I alle fall for de fra Nøtterøy og Tønsberg. Det er nesten umulig å tenke seg å for eksempel bo på Tjøme for den jevne vestfolding på min alder. Det er i det minste mitt inntrykk. Selv slår jeg et slag for Tjøme. Det er her vi vil leve og det er her vi vil bo. Og vil et samlet kommunestyre bestående av tjømlinger, nøttlendinger og til og med tønsbergensere ønske å ivareta Tjømes interesser?

Jeg var en av de som rakk opp hånden på «vet ikke» da spørsmålet ble stilt i salen. Bare Tjøme? Tjøme og Nøtterøy? Eller alle tre kommunene sammen? Det var jo nettopp derfor jeg var der.

Jeg trodde i alle fall jeg hadde et valg. Inntil ordfører John Marthiniussen etter mye om og men svarte at han trodde toget for et Tjøme alene hadde forlatt perrongen. Det var tydeligvis vanskelig å svare direkte på om toget var gått.

Kanskje ironisk nok var det representanter fra Tjømelista som fremmet forslaget om en utredning for kommunesammenslåing. Men det er viktig å tenke på at en utredning ikke nødvendigvis betyr et vedtak. Det er derfor viktig, som Arbeiderpartiet påpekte, at en utredning for en beslutning må være objektiv. Det sitter jeg ikke igjen med følelsen at det er. Tjømelistas Pål Syse mener det er Tjøme som bør sitte i føringen for en slik utredning og brukte metaforen om at når musa og elefanten skal flytte sammen, er det viktig at det er musa som legger premissene. En offensiv tankegang mot noe det kan se ut som om lokalpolitikerne her ute mener er en uungåelig fremtid om eventuell tvungen kommunesammenslåing.

ImageBoplikten er en av de viktige sakene å bevare i en kommune som Tjøme. Jeg er, som Arbeiderpartiet, redd for at Tjøme skal bli en hyttekommune. FrP mener at Tjøme, Nøtterøy, Tønsberg er én region. Og at regionen (ergo kommunen?) trenger en by. Jeg er uenig. Er det ikke nettopp dette som skiller Tønsberg fra Nøtterøy og Tjøme? Tønsberg er by, Nøtterøy og Tjøme er bygd. Tjøme er enda mer bygd enn Nøtterøy. Og uten boplikten som sikrer faste innbyggere vil det bli enda mer bygd. En sommerbygd. Er vi trygge på at Tønsberg vil ivareta våre interesser? Er vi trygge på at ikke Nøtterøy vil fremme Tjøme som «hyttegrenda» i kommunen? Jeg er usikker.

Eldrebølgen blir brukt som et argument for en sammenslåing. Uansett sammenslåing eller ikke; det er viktig å tenke på at også hyttefolket kommer med en eldrebølge. Dette påpekte mannen fra Venstre (som jeg forøvrig likte bare bedre og bedre). Uten boplikt, som en hyttegrend, og med enda flere hyttefolk som har krav på kommunale tjenester, ser denne eldrebølgen enda verre ut enn om vi ser på innbyggertall isolert. Desto viktigere å opprettholde Tjøme som bostedskommune og ivareta boplikten, mener jeg.

«I forandringens vind vil en del gå i ly og gjemme seg, mens andre vil bygge vindmøller», sier Gunstein Sundene fra Høyre så fint retorisk. Men er det virkelig slik at det er en forandringens vind og at kommunesammenslåing er den eneste måten å bygge vindmøller på? Jeg er ikke sikker. Og jeg er fremdeles ikke sikker nå etter kveldens møte. Men jeg er sikker på at dette er noe som engasjerer og som jeg vil vite mer. Jeg vil ha mer utredning. Og det objektivt. Og deretter skal jeg komme subjektivt tilbake til saken. Jeg finner mange gode argumenter for begge sider. Men det provoserer meg litt at toget skal ha gått.

Takk til biblioteket på Tjøme for bra initiativ. Jeg kommer neste gang også!

Ps. Tjøme kommunestyre har 19 medlemmer. Burde ikke alle disse ha vært der for å høre folkets røst? 

Reklamer

2 kommentarer om “Musa og elefanten

  1. Tilbaketråkk: Et brudd på valgløftene | Terningkast 6

  2. Tilbaketråkk: Til alle våre 272 følgere på Facebook | Terningkast 6

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s