En hyllest til kvinnene i mitt liv

Jeg lurte lenge på hva jeg skulle gjøre i anledning kvinnedagen i år. Gå i tog? Njaei, jeg har vurdert det dithen at jeg vil bli et ganske kort tog her i Tjøme sentrum, og jeg har ikke lyst til å reise til Oslo akkurat denne helgen. Ha røde sokker? Definitivt, men hvem legger vel merke til det? Skrive noen blogginnlegg satt på spissen om noen av årets hotte temaer som reservasjonsrett, sexkjøpsloven og annet moro? Det har på en måte blitt gjort så mye, jeg kan heller linke til de. Sette fokus på andre ting enn de mest omtalte, ting som jeg mener også er viktig? Jada, god idé, men jeg har ikke så lyst til det heller.

Derfor har jeg bestemt meg for å bruke årets 8. mars på å sette søkelyset på en del damer som har betydd noe for meg, inspirert meg eller som jeg bare har vært opptatt av – enten for en kort periode eller hele livet.

Image

Først av alt kommer mamma. «Mamma er verdens beste oppfinnelse», har mannen sagt. Og han har så rett. Mammaen min er en super mamma og en super kvinne! Mamma er snill og hun stiller alltid opp, og er stort sett alltid blid. En gang har hun sagt at hun ikke har vært sint siden jeg flyttet hjemmefra, men det er viktig å også være sint på mammaen sin innimellom. Siden jeg ble voksen har jeg derimot aldri vært sint på mamma. Det har jeg rett og slett ikke hatt noen grunn til. Mamma er tøff. For snart ti år siden tok hun hobbyen sin ett skritt lenger og åpnet eget galleri. Tøffe mammaen min. Tidligere pleide hun å bade sammen med venninnene sine hver 8. mars. Det synes jeg hun skal begynne med igjen!
Jeg håper jeg kan være en like bra mamma og en like bra kvinne som min mamma er. 

I tillegg til mamma er jeg så heldig å ha hatt både Bestemor og Mormor nær meg i livet. Mine beste minner med Bestemor er hjemme i stua og i hagen på Holtekjær. Vi spilte kort, knuste hasselnøtter og bare var sammen. Og hun lærte meg forskjellen på hun og henne. For ikke lenge siden drømte jeg at jeg kom inn i stua til henne der hun satt foran ovnen. «Er det dere som kommer», sa hun til meg og ettåringen og det føltes så virkelig og nært. Bestemor vil alltid være meg nær.

«Du ville alltid være med oss hjem og overnatte», sa ofte Mormor i våre siste samtaler. «Det var ikke alltid det passet, men jeg sa ja allikvel», avslørte hun til slutt. Mormor elsket å fortelle historier og jeg elsket å høre de. Mormor og jeg tok ofte bussen til byen («ett barn og én honnør», sa hun), lagde mat og spilte scrabble. Nå som jeg er voksen ser jeg virkelig hvor mye hun stilte opp og hvilken tøff kvinne hun var. En dag skal jeg skrive ned alle historiene om mormor. Mormor vil alltid være med meg i hjertet.

ImageEn av de første kvinnene jeg så opp til var søsteren min. Søster er syv år eldre enn meg og har fått navn etter Ibsen. Hver gang Anne Hedvig skulle reise hjem med toget gråt jeg og bønnfalte henne om å bli. «Ikke draaaaa fra meeeeeg», hulket jeg. Og etter hva jeg har blitt fortalt var hun også lei seg inni seg. Men for meg var hun alltid voksen og fornuftig og både kunne og visste mer. «Jeg kan no´ som ikke du kan, jeg kan danse can can», danset hun for meg, og så smuglånte jeg leppestiften hennes og klippet håret på Barbiedukkene. Søsteren min kunne dessuten engelsk. Det kunne ikke jeg. Da Queen sang «MAAAAMAAAA, just killed a man» trodde jeg hun lengtet hjem til mammaen sin og jeg begynte å gråte allerede før hun dro. Jeg gråter fremdeles litt når hun drar og kunne ønske vi var fysisk nærmere. Heldigvis er vi nære likevel.

Jeg var nesten fjorten år da jeg ble tante. Tante propell. Det var nesten som å få en lillesøster. Noen ganger er det vanskelig å være så ung tante, spesielt når hun som 6-åring spør om hva de hvite pillene jeg tar er. Som regel er det lett. Spesielt til en så tøff jente. Mamma sier ofte at Anne-Lise er en sånn Ronja Røverdatter-type. Jeg tror hun har rett. Hun er en fantastisk jente og jeg vet hun blir en skikkelig bra kvinne. Jeg gråter når hun drar også, men jeg vet at hun alltid kommer tilbake.

En av de nærmeste kvinnene i mitt liv utenfor min egen familie da jeg var liten var tante Elsa. Tante Elsa er ikke egentlig min tante, men vil for alltid være min tante Elsa. Jeg tenker på henne hver gang jeg bader på Holtekjærstranda og hver gang jeg spiser Falukorv; Tante Elsa-pølse, og det kommer jeg alltid til å gjøre.

Jeg har og har hatt mange flotte, sterke, tøffe og vakre jenter og kvinner som venninner. Noen har alltid vært der, noen har man plukket opp underveis, noen bor man i nærheten av og noen har man fått på kjøpet. Det er fristene å ta en «ingen nevnt, ingen glemt», men det blir vel en dårlig hyllest. Men så er det likevel sånn at det ofte ikke er konkrete og store hendelser som gjør gode venninner til inspirerende og betydningsfulle, det er helheten. Det er summen av å gå og synge av full hals gatelangs i Oslo, ringe hverandre til nattønsket eller på vei hjem fra jobb, spørre om du vil ta en kaffe, en tur eller en dag på Farris Bad på akkurat rett tidspunkt, si de rette tingene, si de gale tingene men likevel være venner, møtes ofte, møtes sjeldent men godt, gjøre noe og å gjøre alt. Jeg tror alle som jeg er nær og som har meg nær vil skjønne hva jeg mener. Og jeg håper at jeg også er inspirerende og betydningsfull.

Svigemoren min er også inspirerende og betydningsfull. Hun er sterk og har meninger. De fleste er bra. Jeg er stolt av hva hun utretter for lokalpolitikken i Bærum og jeg er glad for at hun er en del av mitt liv. Det må jo være en grunn til at mannen mener at mammaer er verdens beste oppfinnelse.

Jeg tror det bør komme en del to av hyllesten til kvinnene i mitt liv. Jeg har mange kandidater, men er usikker på hvordan jeg skal få de med. Jeg vil helst ikke glemme noen, og jeg vil helst ikke avsløre noe om noen som ikke vil ha noe avslørt. Det er nok best jeg sover på det.

Til alle dere herlige kvinner i mitt liv, og alle dere andre, god 8. mars så lenge!

Reklamer

En kommentar om “En hyllest til kvinnene i mitt liv

  1. Tilbaketråkk: Mellom jobb, amming og tannpuss | Terningkast 6

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s