Et fotball-VM for «alle»

Aftenposten 12. juli 2118

Mesterskapet i 2014 og hjemmelagets famøse 1-7-tap mot Tyskland, forandret brasiliansk fotball for alltid. Men nå kan sambarytmene nok en gang fylle fotballstadionen i Rio de Janeiro når årets finalekamp i VM i Sør-Amerika skal gå av stabelen på brasiliansk jord for første gang på over 100 år. 

Fotball på 2000-tallet var ikke slik fotballen vi kjenner i dag. Brasil 2014 markerer på mange måter begynnelsen på den moderne fotballidretten og slutten på fotball slik den var i gamle dager. «FIFA World Cup Brazil – All in one rythm» virker ironisk sett med nåtidens briller. Mens slagordet kan kunne vitne om et mesterskap for alle, var ikke begrepet alle riktig for, vel, alle.

En folkesport for middelklassen
Arrangementet fikk blant annet massiv kritikk for å ha tatt fra den vanlige brasilianer gleden ved fotball. Billettprisene steg slik at ikke mannen i gata lenger hadde råd til å gå på kamp. Brasiliansk fotball, som tidligere hadde vært en folkesport, var nå forbeholdt øvre middelklasse. Dette blant annet for å finansiere nye stadioner flere steder over hele Brasil. På den tiden foregikk nemlig mesterskapet kun i ett land. Ett land måtte ene og alene være vertsnasjon og lokalbefolkningen måtte blø. Allerede før Brasil arrangerte var det skriverier og spekulasjoner rundt det som var ment å være VM i 2018 i Russland og 2022 i Qatar. På den tiden ikke akkurat verdens mest sosialt etiske og korrupsjonsfrie land…

Fotball og «kvinnefotball»
Tilbake i 2014 var fotball fremdeles forbeholdt menn. «Kvinnefotball» var et eget begrep, og på langt nær like anerkjent som «vanlig» fotball. Menn var jo tross alt fysisk sterkere og raskere enn kvinner, het det. At kvinner kan være teknisk gode på en helt annen måte var ikke enda lansert som en idé. Mikslag, slik vi kjenner i dag, har faktisk bare eksistert siden VM i Europa i 2046. For hundre år siden likte vi å kalle oss likestilte, og på mange måter var vi godt på vei til å bli det, men visse ting var fortsatt sterkt kjønnsdelt. Norge var langt fremme i forhold til mange andre land, men det var fremdeles en gemen enighet om et fysisk sterkere kjønn. NRK fikk riktignok heder og ære for sin kvinnlige programleder og fotballekspert i studio. 

Helt eller syndebukk?
Lagfølelsen har alltid stått sterkt i fotball, både i 2014 og i dag. Likevel hadde sporten langt flere helter og anti-helter før i tiden. Å være fotballspiller var faktisk et av verdens best betalte yrker, og sporten skapte unge superhelter som bar «hele verden» på sine skuldre. Hvilket antagelig kunne føles godt når man vant, og desto verre da man tapte. «Neymar» er den dag i dag et ord for urettferdig uflaks på portugisisk som følge av fotballspilleren med samme navns skade rett før den berømte semi-finalen i 2014. Man mente faktisk lenge i Brasil at dersom Neymar ikke hadde blitt skadet, kunne laget ha vunnet hele mesterskapet. Gamle dagers fotballkamper i VM hadde dessuten den ultimate utslagsmetoden for å skape en syndebukk: straffesparkkonkurranse. Dersom ingen av lagene vant etter endte 90 minutter og ekstraomganger, ble kampen avgjort på straffespark. Som om fotball skulle handle om psykologi og ikke idrett. Ingen ble husket mer enn han som bommet da motstanderlaget vant. I dét man avga den avgjørende ikke-scoringen, var de 115 minuttene som allerede var spilt glemt. Og han (for det var fortsatt bare en «han») som bommet, ble evig syndebukk i hjemlandet. 

Fotballen har heldigvis endret seg på over 100 år. Og i morgen skal vi igjen få høre de glemte sambarytmene fra gamle dagers brasiliansk fotball på stadion i Rio de Janeiro. God fornøyelse!

Fotball-VM 2014 i Brasil - den gang ett enkelt land var vertsnasjon.

Fotball-VM 2014 i Brasil – den gang ett enkelt land var vertsnasjon.

 

Reklamer

2 kommentarer om “Et fotball-VM for «alle»

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s