Om kål og annen supermat

Jeg tror ikke noen av mine 493 nærmeste Facebook-venner er overrasket over at jeg skulle se premieren på sesong 2 av Folkeopplysningen på NRK søndag kveld. Folkeopplysningen er et program som, i følge NRK selv, tar for seg noen av påstandene om hva som gjør oss friske og syke – hva er riktig, og hva er tull og tøys. I følge enkelte miljøer er det et program med «ondskapsfull harselas» og latterliggjøring av en hel bransje (alternativbransjen). Jeg synes alternativ tenkning er spennende, men innrømmer at jeg lett lar meg underholde og more av faktasjekk av det alternative. For alternativt ville jo ikke vært alternativt om det lot seg verifisere med forskning.

Andreas Wahl åpner showet med en episode som tar for seg supermat. Hva er egentlig supermat? I 2006 var det visst enkle matvarer som man lett fikk tak i på den lokale dagligvarebutikken, mens nå er det snakk om bær, pulver og annet som ikke en gang fantes i det norske vokabularet før i tiden: goji, spirulina, hvetegress, amla og alskens andre bær og alger. Gjerne i pulverform. Til flere hundre kroner kiloen.

Jeg skal være den første til å innrømme at kostholdet mitt ikke består av supermat. Hverken anno 2006 eller etter dagens definisjon. Jeg spiste til og med Safari-kjeks mens jeg så på. Ikke akkurat helsekost. Det skal de ha, supermatspiserne, de er nok mye flinkere til å være bevisste på hva de putter i kroppen. Men er det vits? Er det vits i å bruke mangfoldige kroner på amla når man kan spise bringebær? Ikke vet jeg…

«Å tenke selv» er ofte et uttrykk jeg ser i kommentarfelt når det gjelder alternativ behandling, mat og helse. «Vi må tenke selv og ikke la de (myndighetene?) bestemme hva vi skal gjøre». Det gjelder spesielt når det gjelder vaksinering. Men jeg er fan av å tenke selv. Undersøk og gjør dine egne meninger. Men ikke spre udokumenterte påstander eller fakta som lar seg motvise og kall det «å tenke selv». Og ikke stol blindt på forfattere av supermat-kokebøker som refererer til nettsteder og kommentarer uten vitenskaplig dokumentasjon. Jeg elsket Andreas Wahls illustrering av hva «ryktene sier» i forhold til helseeffekter ved enkelte supermat-produkter. Vi har vel alle lært at vi ikke bør stole på rykter?

Folkeopplysningen er et viktig program som setter viktig søkelys på enkeltes sannheter. Desverre leter man oftest etter fakta som dokumenterer det man allerede tror. Ihuga vaksinemotstandere eller alternativ-behandlere vil nok aldri kalle programmet annet enn ondskapsfullt harselas, men kanskje det kan opplyse en del tvilere? Om ikke annet skaper det debatt og er et intellegent underholdningsinnslag i tv-uka.

Jeg gir Folkeopplysningen terningkast 6 når de utvider med et kvarter og fortsetter med å nyansere slik at de alternative også får sjansen til å få frem et par gode poenger. Der de finnes. Etter denne sesongens første program sitter jeg igjen med at supermat stort sett er sunt, men kanskje unødvendig (og) dyrt.

2T2Nm1OmwOlkgj_3h23gIQGDt7Tk8FOynlfs3petfWeA

Andreas Wahl med «supermaten» Brassica. Foto: NRK

Se programmet på NRK Nett-TV.

 

 

Reklamer

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s