Smaken av pinne

Jeg samler på ord og uttrykk. Det er foreløpig uvisst hva jeg skal bruke de til, men ett av de har nå fått bli overskrift på dette innlegget. «Smaken av pinne». Det sier så mye. Det sier noe om barndommen. Om turer i skogen og jord mellom fingrene. For meg sier det noe om følelsen av å rive av barken på en ru pinne og la det glatte treverket komme til syne. Det sier noe om å som 7-åring sitte på stein- og skogbunn og la maur krype langs pinnen for så å la tungen gli over før den ble ubønnhørlig kastet utenfor Bukkene Bruse-broa forvandlet som båt. Men det beste med «smaken av pinne» er at man trenger ikke si mer enn akkurat det før man formelig smaker den på tunga. Det er årevis siden sist, men jeg vet akkurat hvordan det smaker.

Jeg synes språk er interessant. Og jeg synes det norske språket er interessant. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at de som mener det norske språket er fattig og ikke godt nok antagelig har et snevert ordforråd. Det er ikke nødvendig å si det på engelsk for at det skal bli bra. Men å adoptere ord og uttrykk fra andre engelsk eller andre språk er ikke et nymotens fenomen, og slettes ikke alltid dumt. Likevel håper at jeg aldri kommer til å si random i stedet for tilfeldig.

Temaet for årets forskningskampanje fra Forskningsrådet er språk og språkbruk blant unge i Norge, og via miljolare.no kan norske skoleelever samle inn og registrere ord og uttrykk som er populære blant barn og unge. På skjemaet som brukes spørres det blant annet om det er ord og uttrykk elevene bruker som foreldrene eller andre voksne ikke kan, om de bruker engelske ord og om hva som er deres favorittord – uavhengig av språk. Jeg har tenkt på dette i hele dag. Favorittord. Har jeg ett favorittord? Det er ganske mye enklere å finne ord jeg ikke liker. Lepje, for eksempel. Eller snerk.

Det er mange ord jeg synes er pene eller morsomme – enten i seg selv eller å bruke. Fabelaktig. Mariposa. Furentimmer. Nesevis. Obsternasig. Prekær. Men favorittord? Jeg tror det kan være «nonsjalant».

Clark Gable i Tatt av vinden - mitt første møte med en nonsjalant herremann.

Clark Gable i Tatt av vinden – mitt første møte med en nonsjalant herremann. Sjarmerende arrogant.

Språk - ord og uttrykk miljolare.no

Ord og uttrykk norske skoleelever mener de kan, og som foreldre eller andre voksne ikke kan. Milf, twitter og chille? Kan det hende norsk ungdom undervurderer voksne?

Ellen Morgenstierne 8 år

Språket utvikler seg. Også undertegnede.

Hva er ditt favorittord?

…og kan du kjenne smaken av pinne?

Reklamer

2 kommentarer om “Smaken av pinne

  1. Nå har jeg gått og tenkt på favorittplate i hele dag! Har ikke klart å komme fram til en soleklar favoritt, men noen av ordene jeg synes er fine er: glitrende, ablegøyer, sporenstreks, eventyrlig og spankulere:)

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s