Et brudd på valgløftene

Ja til naboer hele året!

At regjeringen ønsker boplikten til livs er ingen overraskelse. At Tjøme kommune støtter seg bak forslaget, er derimot svært skuffende.

I sin egen høringsuttalelse etter kommunestyremøtet før jul skriver kommunalsjefen at kommunestyret støtter forslaget fra regjeringen, men at «det for tiden er uaktuelt at Tjøme kommunestyre selv tar initiativ til å fjerne boplikten» ettersom «samtlige partier i kommunestyret lovte ved valget 2011 å la boplikten ligge urørt i valgperioden».

Mulig jeg er naiv, men er det ikke da å gå mot velgernes ønsker å gå i mot disse valgløftene ved å støtte forslaget?

Som innbygger er jeg skuffet og overrasket. Til tross for at ordfører John Marthiniussen i høst uttalte til Aftenposten at han ikke var stor fan av ordningen. Partiet har visstnok et kompromiss med Ap om boplikten. Vel, ikke nå lenger. Det var 11 mot 8 stemmer for å støtte regjerings forslag. 11 av 19 gikk i mot løftet til velgerne.

Før kommunevalget uttalte ordføreren at han var for boplikten og at han ikke vil endre den dersom han kom i posisjon. I ettertid har han snudd og mener den er helt grei å fjerne. Det er jo tross alt smutthull som gjør at vi ser mørke vinduer på øya uansett. Så da skal vi bare kaste inn håndkledet da eller, John?

«Det er så mange smutthull i denne loven at den ikke fungerer slik den er ment. I dag kan det være boplikt på en eiendom mens naboen slipper. Det er urettferdig. Slik skal det ikke være. Derfor har jeg snudd», er uttalelsen til Tønsbergs blad i oktober i fjor.

Det er kjekt å vite personlige meninger og hva Høyre egentlig mener frem mot neste valg, men i denne perioden bør de være tro mot valgløftene. Kanskje finne måter å lukke smutthullene på fremfor å finne måter å gå i mot det man har lovet.

I følge høringsuttalelsen til regjeringen mener Tjøme kommune at en oppheving av konsesjonsloven og dertil boplikten vil bety en forenkling av forvaltningen, og samtidig gi et positivt bidrag til en ønsket befolkningsvekst på Tjøme. På hvilken måte da? Ved å tillate at helårsboliger blir solgt som hytter? En husstand ut, en hyttefamilie inn. En hytte bidrar vel ikke til befolkningsvekst. En befolkning er vel noe som bor her hele året? Ja, mange kommer i mange helger. Men jeg kan telle på én hånd hvor mange badegjester jeg har sett her siden oktober. Rundt huset mitt er det ett annet hus med fastboende, i tillegg til en god håndfull hytter. Jeg tror boligene langs vannet sakte men sikkert blir overtatt som fritidsboliger dersom boplikten forsvinner. Og med det flere konsekvenser. Hva vil for eksempel skje med allemannsretten dersom hytteeiere fortsetter å bygge gjerder lenger ned i strandsonen enn de har lov til?

Jeg imøteser gjerne gode argumenter for å oppheve boplikten. Gode argumenter, ikke utsagn som at «det er urettferdig at naboen kan slippe boplikt på grunn av så mange smutthull». Jeg tror boplikten er viktig for mange av oss øyboere. Det er ofte en av bekymringene som kommer opp når det diskuteres kommunesammenslåing. Kommer en storkommune til å bevare og ihensynta dette?

Det positive å lese fra Tønsbergs Blads artikkel om kommunestyrets diskusjon rundt boplikten er det kjølige forholdet mellom Høyre og FrP som for tiden har flertall. Det skal heller ikke mye til for å vippe nåla den andre veien, mot flertall for det som var valgløftene. Kanskje på tide å rokkere om på kommunestyret ved neste mulighet?

Tjøme kommune - i ferd med å miste seg selv?

Tjøme kommune – i ferd med å miste seg selv?

Legg gjerne igjen en kommentar med innspill.

Les mer om hva jeg mener om lokalpolitikk:
Ellen for President! …eller ordfører i Tjøme kommune
Musa og elefanten

Reklamer

En kommentar om “Et brudd på valgløftene

  1. Tilbaketråkk: Til alle våre 272 følgere på Facebook | Terningkast 6

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s