Til alle våre 272 følgere på Facebook

Jeg er fremdeles i vet ikke-boksen. Jeg vet ikke hvor jeg står i spørsmålet om kommunesammenslåing. Jeg vet ikke hva jeg skal svare i den rådgivende folkeavstemningen til høsten. Derfor er jeg veldig glad for at Tjøme kommune inviterte til innbyggermøte og debatt om kommunereformen. Regjeringen oppfordrer tross alt til medvirkning og innbyggerdialog. Departementet vil til og med dekke 100.000 til hver kommune i forbindelse med høring av og informasjon til innbyggerne. Og for 100.000 kroner skulle man da tro at man skulle kunne klare å informere og engasjere skarve 5.000 øyboere?

Fire dager før det første av tre innbyggermøter var jeg innom Tjøme bibliotek på mitt første gruppemøte i Tjøme Arbeiderparti. Ganske tilfeldig, jeg er en veldig dårlig bruker av Tjøme bibliotek. Akkurat denne dagen skulle jeg derimot levere tilbake to filmer moren min hadde lånt. Der så jeg skiltet: Invitasjon til innbyggermøte – kommer du?

Klart jeg må komme, tenkte jeg. Og samtidig: hvorfor har jeg ikke hørt om dette før? Jeg vet når samtlige A-lagskamper for Tjøme IL blir spilt og mot hvem, men et slikt viktig møte om øyas fremtid får jeg høre om ved en tilfeldighet?

Et par dager etter dumper en brosjyre ned i postkasse. JA eller NEI til kommunesammenslåing? Et informasjonshefte utgitt av Tjøme og Tønsberg kommune. Nøtterøy har jo allerede sagt nei til Tønsberg. Her hadde jo vært en fin anledning til å informere om de kommende innbyggermøtene. Her sto ikke et ord. Mye kan sies om informasjonsheftet – jeg savner en mer balansert og nyansert informasjon. Men det lar seg kanskje vanskelig gjøre av to Høyre-styrte kommunereform-postivite kommuneadministrasjoner. Det er imidlertid en annen diskusjon.

Mye kan også sies om selve møtet, måten det ble holdt og hva som ble fremlagt og diskutert. Venstres ordførerkandidat Carl-Erik Grimstad stilte spørsmålstegn om hvorvidt hele den forestående folkeavstemningen er et skuebrød. Personlig lurer jeg på om innbyggermøtene er et skuebrød. Jovisst ble det invitert, men hvem hadde hørt om det?

Derfor måtte jeg spørre: Er ordføreren og kommuneadministrasjonen fornøyde med informasjonen til innbyggerne og dialogen de har fått til?

Møtets ordstyrer og Tjømes ordfører kunne meddele at joda, det var han. De hadde tross alt:

 • Skrevet om det Tjøme kommunes hjemmesider.
  Men: Hvor mange av Tjømes innbyggere frekventerer denne siden? Svaret på det har de selv i Google Analytics, jeg regner ikke med det er mange.
 • Hengt opp lapp på butikkene.
  Men: Det er bra det – personlig har jeg ikke lagt merke til de med en to-åring på armen og de fleste innkjøp unnagjort på Kiwi Kjøpmannsskjær på vei hjem fra jobb, men det er likevel et godt sted å treffe folk. Enda mer effektivt hadde det kanskje vært å henge opp en stor plakat på en europall på utvalgte steder på øya. A-laget på Tjøme IL har sikkert noen de kan låne bort til et godt formål.
 • Fortalt om det til Tønsbergs Blad.
  Men: Her treffer man kanskje en del, men det sto vel ikke akkurat med store bokstaver på forsiden. Effekten og nedslagsfeltet er jeg usikker på. Annonse i avisa har de dessuten ikke spandert på seg. 
 • Skrevet om det på Facebook-siden til Tjøme kommune.
  Men: Jeg er IKKE imponert. Facebook-siden til Tjøme kommune har i skrivende stund 272 likere. Omlag 7% av følgerne dine ser det du poster, dermed har ca. 19 av denne sidens likere sett beskjeden. 272 likere er dessuten ikke veldig imponerende. Til sammenligning har gruppa Øy-quiz Tjøme nøyaktig like mange medlemmer, siden som bare heter Tjøme har 1065 likere (her står det ingenting om noe innbyggermøte) og Tjøme Frivilligsentral topper Tjøme kommunes side med 2 flere likere. 

Vel, jeg er ikke overbevist. Kommunikasjonsflyten må kunne bli bedre og flere av Tjømes innbyggere bør engasjere seg. Det tror jeg nemlig de vil om de får sjansen.

Nå er det opp til de forskjellige partiene i valgkampen å informere og engasjere.

Det må da finnes andre måter å invitere til dialog og debatt på enn en lapp på butikken og et dårlig informert innbyggermøte midt i leggetida.

Skjermbilde 2015-05-11 kl. 22.17.23

Heldigvis har jeg meldt meg inn i et parti som ikke har bestemt seg før utredningen er klar og den forestående opinionsundersøkelsen er utført.

Les mer om hva jeg mener lokalpolitisk:

Et brudd på valgløftene
Musa og elefanten

Reklamer

5 kommentarer om “Til alle våre 272 følgere på Facebook

 1. Ja, ja folkeavstemninger og innbyggermøter løser nok ikke problemet med at enkeltmennesker kun handler ut fra hva er best for meg. Det blir det ofte dårlig kommunepolitikken av og dårlig samfunnsplanlegging.
  Kommunesammenslåingslutningen av Tønsberg og Sem kommuner skapte også stor motstand i noen grupper. Da tok politikerene i begge kommuner det ansvaret det innebærer å være folkevalgt, de tok beslutningen ut fra en helhetsvurdering om hva er best for helheten og mest samfunnsøkonomisk.
  Tønsberg kunne ikke lenger ta det økonomiske ansvaret å bære alle kostnadene med infrastruktur til å ta imot alle arbeidstakerene som pendler inn fra nabokommunene. De reiste jo bare hjem igjen og betalte skatt til eksempelvis Tjøme, Nøtterøy, Stokke og Sem og de kronene var ikke med på å betale for noe i Tønsberg.
  Det sjakktrekket Ap gjorde med å ta fra kommunene selskapskatten har jo ikke gjort kommunene noe rikere og har aldri blitt kompensert med statlige overføringer slik det ble lovet.
  Solidariteten hvor blir den av da når vi skal dele kostnader vi som bor i de aktuelle kommunene, da er kanskje ikke viljen så stor til å dele lenger eller ???
  Hva sier du?

  • Tønsberg og Sem kommune ble slått sammen det året jeg fylte 6. Jeg har naturligvis ikke så stor kjennskap til hva som ble gjort og følt i forkant av dette. Når det gjelder å tenke med hodet og ikke hjertet, er jeg enig. Derfor savner jeg gode argumenter fra både ja- og nei-siden og ordentlig utredning med konsekvenser, fordeler og ulemper. Uten det blir det føleri og synsing. Når det gjelder solidaritet og deling er det overraskende få mennesker som er gode på dette – både på tvers av kommune- og landegrenser.

   • Informasjon er vel et nøkkelord her Ellen, det får vi aldri nok av. Det handler vel noen ganger om å skaffe seg informasjon og ikke bare regne med at det kommer rekende på ei fjøl. Det er imidlertid kommunen og politikerenes ansvar å gjøre informasjonen tilgjengelig for alle innbyggerne uansett politisk farge.

    Så hent det fram og bring det ut.

 2. Tilbaketråkk: Hvorfor engasjerer folk seg ikke? | Terningkast 6

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s