Du sa hva, sa du?

Noen ganger leser man ting hvor man bare tenker: «hæ!?». I dag har mange lest en slik ting. Og heldigvis har de fleste sagt nettopp: «hæ!?».

Det er snart russetid. Tusenvis av norske ungdommer skal feire og feste. Le, drikke, hygge seg, skape minner for livet. Noen kommer kanskje til å se tilbake på disse ukene som noen av de beste i sitt liv. Noen kommer kanskje til å synes de er oppskrytt. De fleste kommer til å ha det både gøy og passe gøy. Alle kommer de antagelig til å skape minner.

Noen kommer til å bli voldtatt.

Eller var det voldtekt? Dere hadde jo klina. Du var jo ganske betatt. Du sa jo nei, men kanskje ikke høyt nok? Hva er egentlig voldtekt. Hvor går grensen? Dette er saker det er viktig å sette fokus på. Viktig at vi diskuterer. Viktig at vi lærer ungdommen. Sønnene våre. For det er ikke bare kleint å voldta. Det er forbudt.

Heldigvis er det politi til stede på de største russetreffene. Det er «øyne overalt». De fleste har vel fått med seg lensmannen i Gjesdal kommune som mener det er uheldig at «voldtekt blir blåst sånn opp i media, for det skaper et dårlig rykte for Kongeparken».

«Hæ!?» nummer 1. Det skaper et dårlig rykte for Kongeparken. Ja, det er jo dumt om en voldtekt skal stå i veien for gode besøkstall.

Den samme lensmannen mener at arrangementet i Kongeparken er et veldig sikkert arrangement. Det er bra. I løpet av de 30 årene russen har møttes her har ingen blitt dømt for eller sonet for voldtekt, sier han. Så da har det ikke skjedd, da. Eller?

«Hæ!?» nummer 2. 

99 av 100 voldtektssaker ender uten fellende dom.

Så da var det ikke voldtekt, da. Eller?

grafikk_desktop_tablet

Illustrasjon fra A-magasinets artikkel «Er det vits i å anmelde voldtekt?».

Tror lensmannen i Gjesdal at ingen av disse 16.000 voldtektene skjer i Kongeparken?

Heldigvis har samme nevnte lensmann noen tips å komme med til årets russejenter, med tanke på å sikre seg mot overgrep.

«Hæ!?» nummer tre. Sikre seg mot overgrep? Hvor ligger egentlig ansvaret?

Jeg siterer:

– Det viktigste er at jentene ikke blir overstadig beruset og vaser rundt alene. Det er viktig at de holder seg flere i sammen. Ett tips, som mange russejenter har fulgt i mange år, er å ha sykkelbukse under russedressen. Da skal det mer til for at det skjer noe uten samtykke. Det er ikke slik at jeg oppfordrer jentene til å gå i sykkelbukse, det er rett og slett et tips, og det er det forskjell på, sier lensmannen til Dagbladet.

Videre mener Birkeland at gutta må oppføre seg skikkelig, og ikke gjøre noe jenter kan oppfatte som feil.

– Verken jenter eller gutter bør sende ut signaler som kan misforstås, sier Birkeland.

«HÆ!?» Sykkelbukse under russedressen som et tiltak mot voldtekt og overgrep?

Noen ting er så dumme at de faller på sin egen urimelighet. Noen ting er nesten så dumme at man ikke vet hva man skal si. Men for noen er dette for alvorlig til å ties om.

Vi må tørre å ta debatten. Vi må tørre å sette fokus. Vi må lære sønnene våre at et nei er et nei. De fleste sønner voldtar ikke, og de fleste døtre blir ikke voldtatt. Men det skjer med noen. Noen overgrep vil av andre karakteriseres som mer alvorlige enn andre. For de det gjelder er det alvorlig nok.

Noen kommer til å bli voldtatt. Noen kommer til å voldta. 

Det skal mer enn en sykkelbukse til for å hindre det.

Reklamer

Hva synes du?

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s